Wat denkt CD&V over politie?
Politie is een belangrijk thema voor CD&V. Dat zie je sterk in het partijprogramma. De partij wil vooral op het huidige elan verder. Beleid dat door hun minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden werd uitgezet, krijgt een duidelijke plaats in het partijprogramma. Op het thema politie stelt CD&V dus vooral meer van hetzelfde voor, geen verandering.
De partij zegt volop in te zetten op het concept ‘nabijheidspolitie’. CD&V wil werken aan gebiedsgerichte politiezorg en een zichtbare wijkwerking. Daarom zet de partij in op een doelgroepenwerking om de relaties tussen deze doelgroepen en de politie te verbeteren. Daarmee wil de partij verder bouwen op de projecten Jongeren & Politie die gelanceerd werden door hun ministers Verlinden (Binnenlandse Zaken, federaal) en Dalle (Jeugd, Cultuur en Media, Vlaams). De partij schuift ook expliciet een ketengerichte aanpak op veiligheid naar voor. In zo’n aanpak werkt men naast repressie ook op preventie. CD&V wil inzetten op sociale cohesie en het actief betrekken van burgers. In die zin wil de partij buurtinformatienetwerken aanmoedigen.
CD&V wil verder een kerntakendebat over de politie organiseren. Daarbij geeft de partij al een aanzet: de federale politie wordt verantwoordelijk voor de uitoefening van de supergespecialiseerde politietaken en de coördinatie van de internationale politiesamenwerking.
Geweld tegen politie krijgt ook bij CD&V een prominente rol. De partij pleit voor nultolerantie. Bodycams worden hier ook genoemd als een mogelijk middel tegen dat geweld. CD&V zegt dan ook te willen investeren in meer bodycams. Over geweld door politie wordt met geen woord gerept.
Ook qua digitalisering stelt CD&V een heel aantal maatregelen voor. Zo moet er meer geïnvesteerd worden in gespecialiseerde profielen binnen de politie, maar moet ook verder gewerkt worden aan informatiedeling. CD&V schuift het project i-Police naar voor waarbinnen meer dan 80 databanken zullen worden gekruist. De partij wil verder binnen een strikt en precies bepaald wettelijk kader proeftuinen voor nieuwe technologieën, zoals gezichtsherkenning, mogelijk maken. Dat gaat helemaal in tegen de vraag van de Liga om gezichtsherkenning net te verbieden. Het verwondert niet. Voormalige CD&V minister Pieter De Crem kondigde al eerder aan dat er gewerkt wordt aan een wettelijk kader voor gezichtsherkenning, nadat de federale politie betrapt werd op het illegaal inzetten van die technologie in Zaventem.
CD&V spreekt niet over etnisch profileren. De partij schuift wel het handelingskader professioneel profileren naar voor binnen haar thema diversiteit. Daarmee erkent CD&V niet expliciet dat het probleem van etnisch profileren bestaat. Het handelingskader wordt zo gepresenteerd, zonder de controverse te willen opzoeken. Het is wat typerend voor de klassieke enerzijds-anderzijdshouding van CD&V. De partij wil het handelingskader verder uitrollen en een e-learningmodule maken die toegankelijk is voor alle politiediensten. De partij kiest daarmee een vrijblijvende lijn. Om de relatie tussen jongeren en politie te versterken, wil CD&V een “kindtoets” invoeren die een leidraad moet vormen voor interventies waarbij minderjarigen betrokken zijn.