Rapport: Geautomatiseerde discriminatie: ‘Predictive’ policing en dataprofilering in België
14 april 2025
ULB-onderzoeker Corentin Debailleul publiceert in samenwerking met Liga voor Mensenrechten, Ligue Des Droits Humains en Statewatch een rapport over het gebruik van zogenaamde 'predictive' policing.
De politie in België maakt, net als elders in de wereld, steeds meer gebruik van geavanceerde data-analysetechnieken om criminaliteit te proberen 'voorspellen'. De veronderstelde voordelen hiervan zijn een verhoogde 'efficiëntie' en 'effectiviteit' van de politie door de beheersing van algoritmen, gegevens en 'innovatie'. ULB-onderzoeker Corentin Debailleul publiceerde in samenwerking met Liga voor Mensenrechten, Ligue Des Droits Humains en Statewatch een nieuw rapport over het gebruik van zogenaamde 'predictive' policing. In Antwerpen, enkele Brusselse gemeenten en aan de Belgische kust hebben politiezones deze 'voorspellende' politietools gelanceerd. De Federale Politie zette een ambitieus digitaliseringsproject op, i-Police, waarbij Amerikaanse en Israëlische algoritmische analysesoftware wordt gebruikt.
Dit nieuwe digitale tijdperk van misdaadbeheersing kent echter problemen. Politiedata zijn vaak onnauwkeurig en weerspiegelen systemische vooroordelen binnen de politie en de bredere samenleving – in het bijzonder racisme, islamofobie en klassenongelijkheid. De huidige wet- en regelgeving, procedures en systemen bieden onvoldoende controle op de wijze waarop deze gegevens worden verzameld, opgeslagen, gedeeld en gebruikt. Betrokkenen hebben weinig mogelijkheden om verhaal te halen en de mogelijkheden die er wel zijn, zijn vaak zo gebrekkig dat ze niet doeltreffend zijn.
Dit rapport belicht deze ernstige tekortkomingen aan de hand van een analyse van drie ruime onderwerpen:
‘Predictive’ policing (= ‘voorspellende' politietechnieken) en dataprofilering berusten op data-analyse en algoritmen om potentiële criminele activiteiten zogenaamd te 'voorspellen' en vervolgens te 'voorkomen'. De vermeende doelen zijn:
Lees het volledige rapport hier in het Engels. Binnenkort is het rapport ook beschikbaar in het Nederlands.
Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.