Camerabewaking op school

19 juni 2012

Het Keerbergse GO! KTA Githo installeert  8 camera’s op haar schooldomein. “Om vandalisme en inbraak tegen te gaan”, zo luidt het officieel. Daar kan op zich niets op tegen zijn, al mag van bewakingscamera’s nu ook niet alle heil worden verwacht. De studies die het gunstig effect van camerabewaking op misdaadbestrijding aantonen laten nog steeds op zich wachten.

Wat echter verontrustend is is dat GO! ook aangeeft met de camera’s de leerlingen in het oog te willen houden. Hierin schuilt een gevaarlijke evolutie. Camera’s worden niet langer alleen aangewend om criminele feiten vast te leggen maar gewoon om een “oogje in het zeil te houden”. Ze treden hierdoor in de plaats van de toezichthouders. “Omdat deze niet alles tegelijkertijd in het oog kunnen houden”, klinkt het. Maar camera’s kunnen dat evenmin. En de kwaliteit van de beelden laat vaak te wensen over. Bovendien laat de Camerawet het gebruik van bewakingscamera’s toe, maar zegt deze niets over het gebruik van camera’s voor toezichtsdoeleinden. Het ontbreekt dus elke wettelijke grondslag. “Wanneer leerlingen met die ingesteldheid benaderd worden stelt zich een probleem met het opvoedingsproject van zo een school. Als camera’s surrogaten worden voor overleg met en opvoeding van leerlingen moet men zich toch vragen stellen bij de rol van de school in de maatschappij”, reageert advocaat Raf Jespers.

Het bespioneren van leerlingen doet vermoeden dat iedere leerling een potentieel crimineel is. “Wie niets te verbergen heeft, heeft niets te vrezen”. Maar zelfs al doen we niets verkeerd, willen we wel voortdurend in de gaten worden gehouden? Het recht op privacy is heus niet in het leven geroepen om misdaden van criminelen toe te dekken. Het is een recht dat elk van ons moet beschermen tegen een opdringerige overheid die maar al te graag ons doen en laten gadeslaat.

De Liga voor Mensenrechten pleit al langer voor een proportioneel gebruik van camera’s. De wet vereist dit ook. Wanneer het beoogde doel met verschillende middelen kan worden bereikt, moeten die middelen worden aangewend die het minst privacyschendend zijn. Jammer genoeg moet de Liga vaststellen dat vandaag de dag al te vaak en al te snel naar de camera’s wordt gegrepen. Het privacyvraagstuk is hierbij totaal ondergesneeuwd geraakt.

Hoeveel camera’s houden ons nu precies in de gaten? En waar hangen ze? De Liga roept op om alle bewakingscamera’s in de openbare ruimte in kaart te brengen. Zie je een camera die jou filmt? Neem er een foto van en zet deze op de online kaart. Bezoek onze website www.mensenrechten.be waar je de locatie en een foto van de camera kan uploaden. De Liga bewaakt de bewakingscamera’s!

Deel dit artikel

   

Reageer

Reacties worden gemodereerd. Onaanvaardbare inhoud wordt niet gepubliceerd.